Levandule je krásná kvetoucí květina a současně i bylinka. Je dobře známá pro svou uklidňující vůni a prospěšné éterické oleje. Pokud pěstujete levanduli na své zahradě, můžete si snadno vyrobit i vlastní sušenou levanduli.
Z levandule lze usušit jakoukoliv část rostliny
Nejoblíbenější jsou však ne plně rozvinuté květy – ty mají nejvyšší koncentraci éterických olejů. Jsou tedy i voňavější a chutnější. Pokud máte tu možnost, nejlepší jsou neotevřené levandulové pupeny.
Květy jsou nejvíce voňavé a barevné, když je stříháte před otevřením pupenů. Ideální čas na řezání květin pro sušení je, když jsou pupeny jasně fialové.
Jedlé jsou i listy a jejich vůně je dost podobná. Usušit tak skutečně můžete celou rostlinu včetně stonků.
Jak levanduli na sušení ostříhat?
Květy lze stříhat na spodní části stonku, přímo nad listy. Nebo také seříznout těsně pod pupeny, v závislosti na zamýšleném použití a způsobu sušení.
Nepokoušejte se odstranit pupeny, dokud nejsou suché, jinak byste je mohli rozdrtit.
Neodlamujte levanduli ručně, místo toho si vezměte na pomoc nůžky.
Jak dlouho trvá levanduli usušit?
Doba sušení levandule se liší v závislosti na metodě, kterou jste se rozhodli použít. Záleží také na tom, kterou část rostliny sušíte. Malé květy a pupeny mají tendenci vysychat rychleji, než větvičky a listy.
Mezi dvě nejpomalejší metody sušení, patří zavěšení svazků a použití sušicího stojanu, což trvá několik dní nebo i déle, než levandule úplně uschne.
Když chcete levanduli usušit rychleji, použijte dehydratátor, troubu nebo mikrovlnnou troubu. Pomocí těchto technik máte usušeno za chvíli a navíc vám bude dům i krásně vonět.

Jak levanduli upotřebit?
Je vynikající pro přípravu čaje, vaření, pečení, řemeslné zpracování, výrobu sáčků a spoustu kosmetických výrobků pro vlastní potřebu.