V prvním díle jste se dozvěděli zajímavá fakta o zakysané smetaně, řeckém jogurtu, sladkých bramborách a květáku. Dnes se podíváme na další vychytávky!
Plno věcí má logiku, ale opakování je matka moudrosti. Někdy se člověk nad tím, co konzumuje, zkrátka a jasně, nenamáhá přemýšlet, ale je to chyba!
Horká čokoláda vs. skořicový čaj
Hrnek horké čokolády s přidanou šlehačkou, to je luxusní chuť, ale pozor na to. Pravděpodobně nepřemýšlíte o tom, kolik cukru je obsaženo v pouhém jednom šálku.
Místo horké čokolády si udělejte skořicový čaj. Je plný aroma a má o dost méně kalorií.
Zahřeje vás stejně a ještě se můžete těšit ze štíhlé linie. Skořice má údajně efekt na snížení hladiny glukózy v krvi a také cholesterolu.
Ovocný versus dýňový koláč
Hutný ovocný koláč plný sušeného ovoce má vysoký obsah kalorií, cca 324 na 100 gramů.
Místo něj sáhněte po perníku. Skořice a muškátový oříšek dodají chuť a neobsahuje tudíž tolik cukru. Vyzkoušejte perník z dýně.
Místo těstovin cuketové nudle
Těstoviny jsou oblíbené, protože jsou chutné, syté a relativně levné. Servírují se i na svátečním stole, ale jejich lehkost je tu potlačena tíhou smetanových omáček.
Vytvořte si nudle z cuket, dodají pokrmu chuť a k nim vůbec nemusíte dělat smetanový základ. Postačíte s rajčatovým základem!
Vaječný likér nebo šampaňské?
Velký rozdíl v kaloriích, nemyslíte? Šálek vaječného koňaku bez alkoholu má asi 350 kalorií a 19 gramů tuku, nemluvě o 21 gramech cukru. Bublinkové šampaňské je kalorické mnohem méně.
Jen tu platí všeho s mírou, protože přemíra bublinek způsobuje nadýmání. Sycení oxidem uhličitým zapříčiní v hojném množství také říhání.

Světlé či tmavé maso?
Tmavé maso obsahuje zhruba 2krát více tuku, než bílá krůtí prsa a zároveň obsahuje asi o 40% více kalorií. Bílé maso má také méně saturovaných tuků.