Regály v supermarketech se začínají plnit více možnostmi olejů, o kterých se nám jen snilo. Zatímco v dřívějších dobách se za moderní oleje považoval rostlinný nebo řepkový olej, následně je pak vytlačil ze scény extra panenský olivový olej.
Oleje na vaření jsou tukového původu
Jedná se o směsici různých druhů nasycených a nenasycených tuků. Pojďte si s námi vybrat ten, který vám bude nejvíce vyhovovat! Důraz je i kladen na to, aby byl olej považován za zdravý, musí mít vysoký podíl mono a polynenasycených tuků.
Řepkový olej
Ač tradiční, stále velmi oblíbený a zdravý. Považuje se za jeden z nejzdravějších olejů na vaření, protože nabízí směsici tuků zdravých pro srdce. Je také skvělým zdrojem mononenasycených mastných kyselin (MUFA). Řepkový olej má nejméně nasycených tuků a nejvíce ALA omega-3 tuků z běžných kuchyňských olejů. Dá se používat i při velmi vysokých ohřevech. Stejně se ovšem může připálit, na to pozor, což způsobí nejen zápach, ale také nepříjemnou chuť.
Slunečnicový olej
Slunečnicový olej má vysoký obsah omega-6 kyselin a je neutrální chuti. Mnoho lidí ho tak zařazuje do svých pochutin zřejmě nejčastěji. Navíc se tak snadno nepřipaluje, je vhodný na vaření zeleniny, ale i opékání masa na pánvi.
Olivový olej
Olivový olej dodává jídlu chuť. Je tedy doporučován, ale jedno je jisté, má mnohem nižší stupeň zahřívání. Odrůdy oliv sice poskytují vytříbenou variaci pro chuťové pohárky, ale nejvýhodnější je jeho kombinace s potravinami a mícháním za studena. Hodí se do salátových dresinků, méně však na restování, smažení a pečení. Je však proslulý svým vysokým obsahem MUFA, ale také poskytuje malé množství kyseliny alfa-linolenové – ALA a polynenasycené omega tuky – PUFA. Oleje na vaření jsou vysoce kalorické, takže i tu platí rčení „všeho s mírou“.

Palmový olej
Stejně jako řepkový olej, je i palmový olej ideální na smažení, jelikož je vyroben z nasycených a monosaturovaných tuků. Běžně se používá v západoafrických jídlech a kari. Jídlu nedodá žádnou zvláštní chuť. Jeho zdravější podobou je nerafinovaný palmový olej, jenž vyniká svým červeno – oranžovým odstínem.