Po stovky let byly houby shiitake oblíbenou potravinou v Asii. Jsou druhou nejoblíbenější a třetí nejpěstovanější jedlou houbou na světě. Dnes lze shiitake najít ve většině obchodů s potravinami. Vlastní masitou a všestrannou chuť. Přidejte je do polévek, salátů, masových pokrmů či omelety. Získá si vás jejich dřevitá chuť a masovitá struktura. Jsou plné vitamínů B a bojují proti vzniku rakovinných buněk, kardiovaskulárním chorobám a infekcím.
Silné účinky v tak malých houbách
Houby shiitake mají antivirové, antibakteriální a antifungicidní vlastnosti. Pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi, snižovat v těle zánět a cholesterol, bojují proti vzniku rakoviny a podporují zdraví srdce. Jedinečnost této rostliny tkví v tom, že obsahují všech osm esenciálních aminokyselin včetně kyseliny linolové. Ta pomáhá při hubnutí a budování svalové hmoty. Získáte z nich také zdravotní výhody pro tvorbu kostí, zlepšují trávení a snižují počty potravinové alergie.

Boj proti obezitě
Některé složky houby shiitake má hypolipidemické účinky, tím snižují obsah tuku. B-glukan omezuje pocit hladu a zpomaluje absorpci živin. Podle vědeckých studií houby shiitake ovlivňují nárůst tělesné hmotnosti, ukládání tuků a triacylglycerolu. Za předpokladu, že jsou přidány do stravy s vysokým podílem tuků.
Podpora imunitního systému a srdce
Houby shiitake posilují imunitní systém. Tělu poskytují důležité vitamíny, minerály a enzymy. Na základě výzkumu byl potvrzen fakt, že houby shiitake regulují funkci buněčných faktorů, imunitu střev a zánět.
Sloučeniny sterolů narušují výrobu cholesterolu v játrech. Obsahují také účinné fytonutrienty, které pomáhají zabránit ulpívání buněk na stěnách krevních cév a tvorbě plátů. Udržují krevní tlak a podporují oběh.
Ničí rakovinné buňky
Že by potenciální přírodní lék na léčbu rakoviny? Inhibují totiž růst nádorových buněk a dokáží naprogramovat jejich buněčnou smrt.
Antimikrobiální vlastnosti
Potlačují výskyt zánětu dásní, tzv. gingivitidy. Účinnost hub shiitake je srovnávána s aktivními složkami v ústní vodě, která obsahuje chlorhexidin.
Zvyšují energii a funkci mozku
Jsou skvělým pomocníkem na podporu funkce nadledvin a přeměňují živiny z jídla na využitelnou energii. Poporují kognitivní funkce a člověk se tím pádem lépe soustředí.
Vitamín D
Ačkoliv se vitamín D nejlépe získává na slunci, houby shiitake mohou také poskytnout jeho slušný zdroj. Vitamín D je důležitý pro zdraví kostí a snižuje riziko srdečních onemocnění, cukrovky, autoimunitních onemocnění a některých typů rakoviny.
Je také nezbytný pro vstřebávání a metabolismus vápníku a fosforu. Dostatečný přísun vitamínu D také pomáhá regulovat a podporovat imunitní systém, udržovat zdravou tělesnou hmotnost, funkci mozku, snižovat závažnost příznaků astmatu, riziko vzniku revmatoidní artritidy u žen a riziko vzniku roztroušené sklerózy. Zdroj vitamínu D naleznete v lososu, mléce, vajíčkách a dalších mléčných výrobcích.