Česnek je oblíbeným prostředkem pro ty, kteří důvěřují alternativní medicíně. Česnek vlastní antimikrobiální, protizánětlivé a antioxidační vlastnosti, které jsou známy spoustu let. Roste v mnoha částech světa a je oblíbenou ingrediencí při vaření – má silnou vůni a lahodnou chuť. Během dávné historie se však česnek využíval hlavně pro zdraví a léčivé vlastnosti.
Zdravotní výhody česneku
Jeho použití je spojováno s velkými civilizacemi včetně Egypťanů, Babyloňanů, Řeků, Římanů a Číňanů. Vědci nyní vědí, že většina jeho zdravotních výhod je způsobena sloučeninami síry, které se uvolňují při sekání, drcení nebo žvýkání stroužku česneku.
Pro někoho nevábná představa, ale tak účinná. Nejvýznamnější složkou je allicin. Jedná se o nestabilní sloučeninu, která se v čerstvém česneku vyskytuje jen krátce poté, co byl nakrájen nebo rozdrcen. Tak si pospěšte.

Vliv na cholesterol
Česnek prokazatelně snižuje hladinu LDL cholesterolu (škodlivého) a triglyceridů. Naopak zvyšuje hladinu HDL cholestrolu. Pro trvalé výsledky je však potřeba česnek konzumovat pravidelně. Některé studie zaznamenaly pokles celkového cholesterolu až o 12%. Začleňte česnek do svých jídel jako součást stravy spolu s dalšími antioxidanty. Budete zdraví a plní síly.
Může zvýšit hladinu dobrého HDL cholesterolu
Česnek vlastní potenciál snižovat hladinu celkového cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridů. Dobrou zprávou je, že nemá nepříznivý dopad na hladinu dobrého cholesterolu s vysokou hustotou v těle. Některé studie zaznamenávají 15% nárůst hladin HDL při suplementaci česnekem po dobu 6 týdnů. V jedné studii je dokázáno, že se zlepšil lipidový profil díky užívání česnekového extraktu po dobu 4 měsíců.
Zaměřeno na srdce
Je česnek schopný čelit antioxidačnímu stresu? Ano, česnek reguluje krevní tlak, což snižuje riziko infarktu srdce. Vraťme se ještě ve zkratce ke zmiňovanému cholesterolu. Užíváním půl až stroužku česneku denně se snižuje hladina celkového cholesterolu až o 9 % (za předpokladu, že jejich hladina činila více, než 5,17 mmol/l.