Recept na domácí jedlý sliz: děti si ho zamilují!

Je hodně receptů na výrobu slizu pro děti. Žádný však není jedlý, proto přicházíme s inovací, jenž nemá obdoby. Trnete hrůzou, když si vaše děti hrají s modelínou, slizem, pískem, atp.?

Klid, existují varianty, jak tyto věci nahradit. Navíc tento sliz bude nádherně barevný i podle toho, jakou variantu si zvolíte. Jistě se vaši ratolesti nemohou už dočkat!

Děti milují sliz

Je to zvláštní, ale zabořit ručičky do něčeho – pro nás dospělé, tak „nechutného“, je čím dál populárnější. Prodejci se předhání s nejnovějšími verzemi, přidávají třpytky, flitry, ale nebojí se ho použít i jako náplň do různých figurek. „Prdící“ a „kakající“ sliz je dnes běžnou součástí hraček pro děti.

My si však představíme sliz, který je sice lepkavý, ale není tak odporný. Naopak, když děti kousek sní, vůbec ničemu to nevadí. Je totiž celý jedlý!

Vyhněte se chemickému složení pro děti typu: polyvinylacetátu (lepidla) a katalyzátoru – jako je škrob nebo kontaktní roztok. Mnoho z těchto složek obsahuje sloučeniny, které rozhodně nejsou jedlé.

Nebojte se experimentovat s barvou a chutí

Verze 1:

  • 1 šálek gumových bonbonů, např. ovoce
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 2 polévkové lžíce šípkového prášku

Ve vodní lázni rozpustíme gumové bonbony. Když se pěkně táhnou, sundejte je z plotny a přisypejte moučkový cukr a šípkový prášek. Hněťte jako chlebové těsto, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Verze 2:

Chcete o něco načechranější sliz? Použijte Marshmallow.

  • 12 velkých bonbonů Marshmallow
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce šípkového prášku

Ve vodní lázni rozpusťte olej, přidejte Marshmallow a dobře promíchejte. V malém množství přidejte prášek z šípků. Zpracujte rukama do podoby homogenní konzistence. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Přidání chuti, vůně a barvy

Čím lze sliz ještě vylepšit? Třeba několika kapkami potravinářské barvy nebo koncentrované ovocné šťávy. Nakapejte do ještě nehotové hmoty ve vodní lázni. Nepoužívejte více, než pár kapek, protože to může změnit lepkavost slizu.

Některé koncentráty mohou přidat trochu barvy, třeba pomeranč nebo citron. Buďte kreativní a místo nejedlých třpytek, použijte barevný cukr nebo jiné cukrové sypání.

Štítky: , , , , , , ,

Related Posts

by
Previous Post Next Post

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

0 shares